Tulosta

Posted in:

Verkkoon yhdistetyt lukot ovat tulevaisuutta

Kun maailman suurimmat yritykset kääntävät katseensa lukkoalaan, markkinoilla tapahtuu muutoksia.

Lue lisää ASSA ABLOYn innovatiivisista ratkaisuista

 

– Mekaniikka siirtyy nyt digiaikaan ASSA ABLOYn Shared Technologiesin myötä, toteaa Lars Elsmark, ASSA ABLOYn tutkimuspäällikkö.

Tekniikan maailma kehittyy huimaa vauhtia ja lukkoalalla on siinä oma osuutensa.

– Trendi oli hyvin näkyvillä maailman suurimmilla Consumer Electronics Show (CES) ‑tekniikkamessuilla Las Vegasissa. Yritykset ovat erittäin kiinnostuneita tunnistustekniikoista ja älykodeista, Elsmark kertoo.

Mobiili ja lukot integroituvat

Lars Elsmark työskentelee Shared Technologiesin parissa ja tähyää pitkälle tulevaisuuteen tekniikan trendien suhteen. Hän vierailee tiimeineen kaikilla isoilla messuilla, tutkii raportteja ja etsii jatkuvasti uusia tutkimuskontakteja.

Alalla keskitytään entistä enemmän yhdistettävyyteen ja verkkoihin. Lukko pitää pystyä avaamaan jo muullakin kuin avaimella. Tietyissä tapauksissa voi riittää, että lukko tunnistaa avaajan, kun tämä lähestyy sitä puhelin taskussaan.

– Huomasimme CES-messuilla, että isot tekijät ovat yhtäkkiä kiinnostuneet alastamme. Esimerkiksi Intel esitteli anturia, joka avaa oven kasvojentunnistuksen avulla, Elsmark sanoo.

artikelbild2-assa-abloy
Lars Elsmark, ASSA ABLOYn tutkimuspäällikkö.

Neljä kuumaa trendiä

Elsmarkin mukaan toiminnassa keskitytään ennen kaikkea neljään tärkeään trendiin.

Tunnistus kasvaa huimaa vauhtia. Yritykset kartoittavat kaikkea aina kasvojentunnistuksesta RFID-tekniikkaan, PIN-koodeihin ja mahdollisuuteen lähettää väliaikaisia digitaalisia avaimia esimerkiksi korjaajalle, jonka pitäisi päästä taloon sen asukkaiden poissa ollessa.

– Yritysmarkkinoilla RFID ja PIN-koodit ovat olleet mukana jo kauan, mutta tekniikka kehittyy ja uusia mahdollisuuksia avautuu. Suuri läpimurto on kuitenkin tapahtumassa juuri nyt kuluttajamarkkinoilla, Elsmark toteaa.

Älykodit ovat valtaamassa kuluttajamarkkinat.

– Älykodit ovat merkittävä trendi. Isot yritykset ovat päättäneet, että nyt on aika lyödä läpi laajalla rintamalla. Älykoteja suunniteltaessa älylukot ovat yhtä itsestään selviä kuin valaistuksen ohjauskin, Elsmark sanoo.

Tämä vaikuttaa merkittävästi lukkoalaan, joka siirtyy digiaikaan. Tuotteiden tulee olla verkkoon ja kodin elektroniikkaan yhdistettäviä – eikä kyse ole vain älypuhelimista.

artikelbild3-assa-abloy
Lukkoala siirtyy digiaikaan ja integroituu kodin elektroniikkaan.

Wearables-trendissä oli aiemmin kyse kaikkien toimintojen yhdistämisestä älypuhelimeen. Muutoksen tuulet kuitenkin puhaltavat, ja nyt toimintoja lisätään asusteisiin. Hyvä esimerkki tästä ovat älykellot.

– Applen viimeisimmässä tapahtumassa avattiin lukko Applen älykellolla, Elsmark kertoo.

Ympäristöasiat ovat myös pinnalla, ja niillä käsitetään paljon muutakin kuin anturit ja yhteydet. Rakennusten energiankulutuksen pienentämisen parissa tehdään mittavasti työtä.

– Teemme muun muassa sisäänkäyntejä ostoskeskuksiin, missä on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota energiahäviöihin. Esimerkiksi pyöröovet eivät saa päästää ulos liian paljon lämmintä ilmaa, Elsmark selittää.

Jännittävää työtä

Elsmark työskentelee päivittäin kaikkien yllä mainittujen alueiden parissa. Yhteinen nimitys niille on Shared Technologies.

– Voitaisiin sanoa, että työhömme kuuluu tutkimusta ja kaikkien konsernin yritysten tukemista teknologian suhteen, hän sanoo.

Elsmarkin työ on todella vaihtelevaa ja jännittävää, sillä juuri nyt tapahtuu – ja paljon.

Lue lisää ASSA ABLOYn innovatiivisista ratkaisuista