Tulosta

Posted in:

Turvallisten langattomien verkkojen tarve kasvaa

Mobiiliyhteydet eivät aina riitä, ja paikalliset langattomat verkot yleistyvät. Se tuo mukanaan kuitenkin tietoturvaongelmia.

Paikallisia ja väliaikaisia langattomia verkkoja käytetään yhä enemmän. Syy tähän on se, että mobiiliverkon kapasiteetti ei riitä tuhansille käyttäjille samaan aikaan.

Myös kuntien kiinnostus langattomia verkkoja kohtaan lisääntyy. Kuntien sijoittaminen langattomiin verkkoihin on kuitenkin kiistanalaista, koska ne voivat joutua konfliktiin kaupallisten tahojen kanssa ja niitä voidaan syyttää reviirinsä ylittämisestä.

John-Vestberg-Clavister
John Vestberg, Clavister-tietoturvayrityksen tekninen johtaja, on nähnyt paikallisten langattomien verkkojen kysynnän kasvaneen.

– Kunnat investoivat jo nyt kuituun, kun kaupallinen toimija ei sitä todennäköisesti tekisi. Kunnat ovat myös erittäin kiinnostuneita langattomien verkkojen infrastruktuuriin sijoittamisesta. Sen ei kuitenkaan tarvitse tehdä kunnasta palveluntarjoajaa, sanoo John Vestberg, Clavister-tietoturvayrityksen tekninen johtaja.

Paikallisia verkkoja tapahtumiin

Urheilutapahtumien järjestäjillä on myös tarve tarjota kävijöille uusia palveluja langattoman verkon välityksellä. Paikallisia langattomia verkkoja on rakennettu esimerkiksi areenoille, joilla järjestetään Ruotsin jääkiekon ammattilaissarjan SHL:n pelejä.

– Aikaisemmin peleissä oli vaikea saada puhelimella yhteyttä verkkoon, kun viisi tai kymmenen tuhatta muutakin katsojaa yritti sitä samaan aikaan. Areenan paikallinen langaton verkko ratkaisee tämän ongelman, Vestberg toteaa.

Paikallinen langaton verkko ei kuitenkaan ratkaise ainoastaan kaistanleveyteen liittyviä ongelmia, vaan antaa areenoille mahdollisuuden tarjota katsojille myös erilaisia palveluita.

– Niitä voivat olla esimerkiksi maalitilastot tai uudenlaiset vedonlyöntipalvelut. Tällöin tietoturvasta huolehtiminen on erittäin tärkeää, Vestberg sanoo.

Trendi on avannut Clavisterin tietoturvatekniikalle uusia markkinoita. Yhdessä kumppaninsa Bluecomin kanssa yritys on esimerkiksi rakentanut infrastruktuurin SHL:lle.

Tiukat vaatimukset tietoturvalle

Paikalliset langattomat verkot asettavat korkeita vaatimuksia tietoturvalle. Se ei ollut aluksi Clavisterin toiminnan keskipisteessä, muttei myöskään mitään täysin odottamatonta.

– Kehitimme ratkaisun tämäntyyppisten langattomien verkkojen tietoturvaongelmaan. Myöhemmin myös kumppanimme alkoivat käyttää sitä. Tilanne hyödyttää kaikkia, Vestberg toteaa.

Viimeksi Clavister toimitti väliaikaisen langattoman verkon tietoturvaratkaisun Falunissa järjestettyihin hiihdon MM-kisoihin.

Lue lisää turvallisista langattomista verkoista