Videotapaamiset voivat olla muutakin kuin jatkuvia yhteysongelmia ja kankean monotonisia puheenvuoroja. Johan Eriksson Huawei Enterpriselta kertoo, kuinka mukaan saadaan perinteisten palaverien välitön vuorovaikutus ja sulava laatu.
Maailmaa ravistellut pandemia on asettanut uusia haasteita myös työpaikoillemme. Suuri osa ihmisistä työskentelee kotoa käsin, joten myös omat asiakkaat on ripoteltu ympäriinsä tai korkeintaan pieniksi tiimeiksi. Yhteistyön täytyy kuitenkin sujua yhtä saumattomasti kuin ennenkin – siksi videopalaverit eivät saa muodostua liiketoiminnan pullonkaulaksi.

”Nyt on entistä tärkeämpää, että yrityksellä on älykäs ekosysteemi, joka tukee kaikkia videopuhelusovelluksia. Asiakkaan kokoukseen täytyy pystyä osallistumaan – käyttivätpä he sitten Zoomia, Teamsia, Hangoutia tai mitä tahansa muuta ratkaisua”, sanoo Johan Eriksson, Solution Manager Huawei Enterprisella.
He ovat ottaneet käyttöön IdeaHubin, jonka avulla videokonferensseihin saa yhdistettyä projektorin ja älykkään valkotaulun. Kokonaisuuden kruunaa keinoäly, joka varmistaa mahdollisimman laadukkaan ja vakaan videopuhelun. Älykkäiden ominaisuuksien ansiosta kokemus vastaa fyysistä tapaamista. Ideahub toimii minkä tahansa kokouspalvelun kanssa, koska se on avoin ekosysteemi.

”Aloittamisen täytyy olla yksinkertaista.”
Johan Eriksson, Solution Manager, Huawei Enterprisella.
”Tärkeintä on, että kokouksen aloittaminen on yksinkertaista. Käyttäjän ei tarvitse sumplia asiakkaan kanssa, mitä ratkaisua he käyttävät. Kaikki yksinkertaisesti toimii.”
”Valitettavasti monet markkinoilla myytävät ratkaisut ovat suljettuja. Se vaikeuttaa yhteistyötä. Avoimuus ja yhteensopivuus olivatkin hyvin tärkeitä teemoja Ideahubia kehittäessä”, Johan Eriksson selittää.
Unohda tekniikkahuolet
Digitaalisten kokousten on tärkeä säilyttää sama interaktiivisuus kuin perinteisissä palavereissa. Jokainen meistä on ollut liian monessa videopuhelussa, joissa suurin osa osallistujista on mykistänyt mikrofoninsa ja sammuttanut kameransa. Kun kokoustyökalu on kehitetty tarjoamaan paras mahdollinen laatu ja edistämään osallistujien välistä vuorovaikutusta, kokouksista tulee selvästi innostavampia ja tehokkaampia. Mikä parasta, ratkaisu ei ole sidottu mihinkään tiettyyn ohjelmistoon tai laitteistoon.
”Jos kaksi henkilöä puhuu eri puolella huonetta, näet automaattisesti molemmat ruudulla. Näet myös selkeästi, jos he esittävät jotakin.”
Perinteisissä fyysisissä kokouksissa kaikki paikallaolijat osallistuvat palaveriin aktiivisesti. Pöydän ääressä saatetaan käydä esimerkiksi pienempiä kahdenkeskisiä keskusteluja, joku saattaa näyttää jotakin fyysistä esinettä tai vaikkapa piirtää ideaansa havainnollistavaa kaaviota. Digitaalisessa kokouksessa puhutaan tyypillisesti yksi kerrallaan, ja puheenvuorot ovat melkein kuin käsikirjoitettuja. Muut osallistujat seuraavat staattisesti yhtä puhujaa tai jonkun osallistujan näyttöä. Aina mukaan sattuu myös vähintään yksi, jolla on ongelmia videon tai äänen kanssa.

Huawei IdeaHub yhdistää konferenssipuhelimen, videotykin ja älykkään valkotaulun yhteen tuotteeseen. Huawei tarjoaa varmatoimisen modernin konferenssiekosysteemin, joka ratkaisee monia videokokousten tyypillisiä kipupisteitä. Sisäänrakennettu keinoäly osaa esimerkiksi zoomata kuvaa siten, ettei siinä näy huoneen tyhjiä osia. Kun kaksi henkilöä puhuu eri puolilla huonetta, näet automaattisesti molemmat. Jos toinen lopettaa puhumisen, kuva keskittyy vain äänessä olevaan henkilöön. Näet myös selvästi, jos joku osallistujista esittää jotain videolla.
IdeaHub ei vaadi mitään ulkoista laitteistoa, vaan suorituskyky perustuu Huawein pilvipalveluun sekä keinoälyn tuomaan toimintavarmuuteen.
”Keinoäly varmistaa tietyn kaistanleveyden, jotta kaikki toimii sulavasti. Kun aloitat kokouksen, tiedät kaiken toimivan ongelmitta”, Johan Eriksson lupaa.
”Ratkaisu erottuu massasta keinoälyominaisuuksillaan ja yksinkertaisuudellaan. Tuote on niin helppokäyttöinen, että kuka tahansa osaa käyttää sitä ilman koulutusta.”
IdeaHub rakentuu kolmen peruspilarin varaan, joita suurin osa yrityksistä kaipaa etäpalavereissa. Tuote on helppokäyttöinen, tarjoaa hyvän äänen- ja kuvanlaadun ja siihen on integroitu älykäs valkotaulu.
Huawei on panostanut paljon viimeksi mainitun toimivuuteen kehittäessään IdeaHubia. Näytön viive on nimittäin saatu kehitettyä lähes olemattomaksi.
”Latenssi vaikuttaa kirjoitustuntumaan. Taululle kirjoittaminen pitäisi tuntua samalta kuin kirjottaisit kynällä paperille. Lyhyen viiveen ansiosta piirtojälki seuraa kosketusta viipymättä”, Johan sanoo.
IdeaHub osaa myös tunnistaa kirjoittajan käsialan.
”Jos sinulla on epäselvä käsiala, voit kirjoittaa ensin käsin ja muuttaa sitten tekstin koneelliseksi.”
Palkittu tuote
Sekä käyttöliittymä että näyttö on toteutettu niin tyylikkäästi, että tuote voitti Red Dot Award 2020 -muotoilupalkinnon. Suunnittelussa on painotettu myös helppokäyttöisyyttä. IdeaHubin käyttäminen on niin yksinkertaista, että kuka tahansa työntekijä pystyy hyödyntämään sitä teknisistä taidoista riippumatta.
”Meillä on tapana kutsua sitä uudeksi älykonttoriksi, koska se yhdistää konferenssipuhelimen, videotykin ja älykkään valkotaulun. IdeaHub erottuu kuitenkin muista ennen kaikkea keinoälyominaisuuksillaan ja yksinkertaisuudellaan. Kenen tahansa täytyy pystyä käyttämään tuotetta ilman koulutusta. Kokousten käynnistämisen ja valkotaulun käyttämisen pitää olla helppoa”, Johan Eriksson summaa.
Kun käytössä on pitkä liuta fiksuja ominaisuuksia, palkittu muotoilu ja loppuun saakka mietitty käyttöliittymä, myös videopalaverit voivat olla yksinkertaisia ja vuorovaikutteisia.