Tammikuussa verkkokauppa Amazon, Warren Buffetin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway ja investointipankki JPMorgan julkistivat aikomuksensa terveydenhuollon disruptoimisesta. Harvard Business Reviewn mukaan jopa kaksi kolmesta toimialasta ja ammatista tulee kokemaan murroksen seuraavan kolmen vuoden aikana.
Vielä vuosi sitten yleinen käsitys oli, että ketterät ja pienet startupit sekä digitaaliset toimijat ovat disruptoijia. Toki tästä on esimerkkejä. Vaikkapa finanssi- ja vähittäiskaupan alalla on kokemuksia uusista, digitaalisista toimijoista, jotka ovat tulleet kevein rakentein heiluttamaan toimialan rakenteita.
Tämä vaihe on nyt päättymässä. Jatkossa disruption voittajia ovat vakiintuneet toimijat. Ne ovat yrityksiä tai yhteisöjä, joilla on myös menneisyys. Vakiintuneet toimijat ovat kartuttaneet sellaista tietopääomaa, jota uudet toimijat eivät voi kopioida tai sivuuttaa.
Miten tämä on mahdollista?
Ensinnäkin, vain 20 prosenttia maailmalla olevasta tiedosta löytyy julkisista lähteistä, kuten internetistä. Loput 80 prosenttia tiedosta on yritysten hallussa olevaa, niiden omistamaa tietoa. Se on palomuurien takana, kaikkien käytössä olevien hakukoneiden ulottumattomissa. Toiseksi, työkaluja tiedon hyödyntämiseen on nyt tarjolla. Tekoäly, lohkoketjut ja pilvipalvelut ovat disruptiivisia teknologioita, joita vakiintuneet toimijat voivat hyödyntää – eivätkä työkaluja niitä vastaan!
Kun vakiintuneet toimijat hyödyntävät omistamaansa tietoa, yhdistävät siihen vuosikymmenten toimialakohtaisen osaamisensa ja disruptiivisten teknologioiden tuomat mahdollisuudet, he tulevat olemaan voittajia murroksessa.
Mitä tarvitaan murroksessa menestymiseen?
Toimialojen myllerryksessä menestymiseen tarvitaan:
1. Asiakastiedon tehokas hyödyntäminen, jotta ymmärretään asiakkaan käyttäytyminen, jonka avulla voidaan luoda onnistunut asiakaskokemus.
Jos olen matkalla Madridissa, minua eivät ilahduta ostos- tai vierailukohdesuositukset Barcelonassa. Digiajan asiakas haluaa palveluntarjoajalta suosituksia juuri hänen tarpeisiinsa. Hän myös odottaa, että palveluntarjoaja osaa tarjota jopa yllättäviä ratkaisuja, jonka olemassaolosta valistunutkaan kuluttaja ei ollut tietoinen. Onneksi tekoäly auttaa niin asiakaspalvelussa kuin asiantuntijatehtävissä!
2. Tietoturvallinen ja ketterä alusta, jonka avulla voidaan valmistaa, markkinoida ja käyttää tuotteita ja palveluita.
Huhtamäellä oma privaatti pilviympäristö mahdollistaa tehokkaan ja kettärän toiminnan yli 30 maassa. Tämä mahdollistaa uusien palveluiden provisioinnin päivissä, kun aiemmin se vaati jopa kuukausia. KONE hyödyntää IBM Watson IoT Cloud – alustaa tuotteidensa etävalvontaan ja hallinnan optimointiin. Paikalle kutsuttavan huoltomiehen sijaan KONE pystyy ennakoimaan ja ratkaisemaan teknisiä ongelmia pilven yli ja tarjota parasta mahdollista asiakaskokemusta!
3. Ekosysteemi, jossa lisäarvoa ja toiminnan läpinäkyvyyttä syntyy siinä toimivien yritysten vuorovaikutuksesta.
Esimerkiksi, Maerskin ja IBM:n tavoitteena on yhdessä mullistaa globaalia kaupankäyntiä lohkoketjuteknologian avulla. Uuden yhteistyöyrityksen ytimessä on pilvipalveluna tarjottava avoin digitaalinen alusta, jota voi hyödyntää koko kuljetusekosysteemi. Alustan avulla kauppatavarat liikkuvat helpommin ja läpinäkyvämmin yli valtiorajojen.
4. Rohkeutta hypätä uuteen ja ottaa riskejä. Tämä aika erottaa tekijät puhujista. Tekijät toimivat jo nyt murrosagentteina ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien luojina.
Tutustu IBM:n Murros portaaliin ja lähde liikkeelle jo tänään
Heli Laitila
Business Development Executive, Industrial sector, IBM Nordic