Tulosta

Posted in:

Näin tekoäly ja kognitiiviset järjestelmät toimivat käytännössä

Tekoäly ja kognitiiviset järjestelmät eivät ole enää fiktiota. Nykyään on jo runsaasti käytännön esimerkkejä siitä, miten tämän tyyppiset järjestelmät antavat liiketoiminnallisia etuja. Tämä on kuitenkin vasta alkua.

Monien uusien IoT:ta hyödyntävien tiedonkeruutapojen myötä monet organisaatiot tulevat muuttumaan datalähtöisiksi.

Välttyäkseen informaation ylikuormittumiselta tulee dataa karsia, jalostaa ja tulkita oikein, jotta siitä saa parhaimman liiketoiminnallisen arvon. Myös säännökset, kuten GDPR, edellyttävät sitä, että tiedämme, miten data on syntynyt. Tässä kognitiiviset järjestelmät ja tekoäly saavat keskeisen roolin.
– Kognitiiviset järjestelmät voivat tehdä alustavan työn ja poimia datasta tärkeimmät osat analyytikolle hyödynnettäväksi. Kyse on siitä, että saamme mahdollisimman suuren liiketoiminnallisen hyödyn yhdistämällä tietokoneiden ja ihmisten kykyjä, sekä antamalla kaikkien keskittyä siihen, missä ovat hyviä, sanoo Johan Westman, IBM:n Cloud & Cognitive-johtaja.

Ainutlaatuiset taidot Watsonin avulla
IBM Watson voi tehdä paljon enemmän kuin auttaa analyytikkoja esityön kanssa. Kognitiiviset järjestelmät tarjoavat ainutlaatuisia ja uusia näkemyksiä eri teollisuus- ja toimialoilla, esimerkiksi terveydenhuollossa Watson Health ja rahoitusalalla Watson Financial Services.
– Nyt jokaisella on mahdollisuus hyödyntää kognitiivisia järjestelmiä, sillä ne on integroitu alustapalveluihimme. Sovelluskehittäjälle on tärkeää, että hän ymmärtää ja osaa hyödyntää kaikkea, mitä alustan avulla voidaan luoda, Johan Westman sanoo.

Lue lisää IBM Watsonista

Yhdistä kognitiiviset järjestelmät ihmisten tekemän analyysin kanssa
Näin voit vähitellen aloittaa hyödyntämään kognitiivisia järjestelmiä toiminnassasi. Johan huomauttaa, että kyseessä ei ole mikään ”big-bang -perspektiivi”, palveluita tulee lisää ja ne kehittyvät. Lisäksi IBM:n innovaatiokyky ja kokemus alalta ovat hyvin tunnettuja.

Tulevaisuus on valoisa niille organisaatioille, jotka voivat yhdistää kognitiivisten järjestelmien mahdollisuudet ihmisten tekemän analyysin kanssa: tietokoneet keskittyvät siihen, missä ovat hyviä, ja me ihmiset käytämme dataa yhä monimutkaisempien ongelmien ratkaisemiseksi.

Kolme vaihetta, jotka valmistavat sinut kognitiivisille järjestelmille:
• Varmista, että organisaatio on valmis. Onko organisaatiossasi käytössä datastrategia? Oletteko valmiita panostamaan ja kehittämään taitojanne? Oikea asenne ja oikeat olosuhteet ovat ehdottoman tärkeitä kognitiivisten järjestelmien valmistautumisen kannalta.
• Skaalautuva infrastruktuuri. Voitteko kasvattaa infrastruktuuria tavalla, joka ei haittaa toimintaanne kokonaan tai osittain? Moderni ja skaalautuva infrastruktuuri liittyy läheisesti mahdollisuuteen hyödyntää kognitiivisia järjestelmiä.
• Uskalla aloittaa! Tutki ja arvioi erilaisia liiketoiminnallisia ongelmia. Kokeile dataerien purkua. Kognitiiviset järjestelmät voidaan ja pitäisi ottaa käyttöön vaiheittain, testata ja laajentaa jälkikäteen.

 

Näin pääset itse alkuun tekoälyn kanssa