Tulosta

Posted in:

Uusi tekniikka avaa ovet SSD-ratkaisuille yritysympäristöissä

Kuluttajamarkkinoilla SSD-muistit ovat nousseet johtavaan asemaan vain muutamassa vuodessa. Nyt tuloaan tekee yrityksille suunnattu uuden sukupolven SSD-tekniikka, joka saa mekaaniset levyt näyttämään toivottoman vanhanaikaisilta.

SSD-muistit ovat viime vuosina korvanneet mekaaniset kiintolevyt kuluttajatuotteissa. Vaikka tekniikka on perinteisiä ratkaisuja kalliimpaa gigabitteihin suhteutettuna, vaakakupissa painavat enemmän sen edut: SSD on nopeampi, hiljaisempi ja vähemmän energiaa kuluttava ratkaisu.

Palvelinpuolen erityiset vaatimukset
Palvelinpuolella SSD ei ole vielä lyönyt itseään läpi. Yritysmarkkinoilla tallennuslaitteisiin kohdistuu kuluttajatuotteita tiukempia vaatimuksia. Nyt tuloaan tekevät kuitenkin palvelinympäristöihin kehitetyt uuden sukupolven SSD-muistit, jotka tarjoavat ylivoimaista suorituskykyä kilpailukykyiseen hintaan.

– SSD on tekniikkana mekaanisia levyjä paljon tehokkaampi, Kingstonin SSD Business Manager Tony Hollingsbee kertoo. Mekaaniset levyt ovat edelleen halvempia gigabiteissä mitattuina, mutta asiakkaillamme noin 75 prosenttia kustannuksista tulee käytöstä: sähköstä, jäähdytyksestä, huollosta, tilavuokrista jne. Niiden suhteen SSD on vertaansa vailla oleva ratkaisu.

Uusi standardi
Tärkein etu on silti suorituskyky ja SSD:n uusi NVMe-standardi. Sen käyttöliittymä on suunniteltu erityisesti SSD-muisteille, minkä ansiosta niitä ei ensimmäistä kertaa rajoita vaatimus yhteensopivuuden takaamisesta vanhojen mekaanisten levyjen hitaiden liitäntöjen kanssa. SATAan verrattuna NVMen suorituskyky on moninkertaisesti parempi, joten palvelimet pystyvät hyödyntämään SSD:n täyden tehon.
– Suorituskyky on aina ollut tärkeä tekijä palvelinympäristöissä ja siirtyminen pilveen on kasvattanut vaatimuksia huomattavasti, Tony Hollingsbee sanoo. Kuluttajatasoisen SSD:n lukunopeus on ehkä 5–700 MB/s, yritystuotteidemme puolestaan 7 GB/s. Ne ovat myös pienempiä ja vähemmän energiaa kuluttavia – yhdellä NVMe-konfiguroinnilla voidaan tällä hetkellä korvata 10–12 SATA-levyä. Tuhansien levyjen palvelinsaleissa ero on huomattava.

Mekaanisia levyjä ei silti ole vielä kuopattu kokonaan.
– Mekaaniset levyt ovat edelleen edullisempi vaihtoehto isojen datamäärien arkistointiin ja varastointiin, kun tietoihin ei tarvita nopeaa pääsyä, Tony Hollingsbee kertoo. SSD-markkinoilla tapahtuva huima tuotekehitys ei kuitenkaan koske niitä, joten muutos on vain ajan kysymys.

Lue lisää seuraavan sukupolven SSD:stä