Nopea digitaalinen kehitys mahdollistaa uusia työtapoja ja haastaa liiketoimintamalleja. Pitenevät työpäivät tietokoneen ääressä lisäävät kuitenkin myös vammojen vaaraa.
Vietämme yhä useampia tunteja päivästä tietokoneen äärellä päivittäisessä työssämme – istumme joko toimistolla tai teemme etätöitä ja osallistumme kokouksiin verkon kautta. Kaikki tämä tuo mukanaan uusia haasteita. Vaatimukset tietoturvaa ja IT-strategiaa kohtaan ovat kasvaneet, mutta myös rasitusvammojen lisääntyneeseen riskiin tulisi kiinnittää huomiota.
– Arviomme mukaan tietokoneiden kokonaismyynnistä noin 60 prosenttia on kannettavia tietokoneita ja 40 prosenttia pöytäkoneita. Kannettavien tietokoneiden osuudesta 10 prosenttia on telakoitavia tabletteja, sanoo Mousetrapper-yrityksen toimitusjohtaja Mikael Blomqvist ja jatkaa:
– Istumme nykyään yhä enemmän tietokoneiden ja tablettien ääressä. Laitteiden käyttötottumusten muuttuessa myös ergonomiakysymysten merkitys kasvaa yhä tärkeämmäksi.
Ruotsalainen Mousetrapper on kehittänyt ergonomisia tuotteita yli 20 vuotta. Yrityksen perustajalla Rolf Strömbergillä oli ajatuksena tehdä tietokoneella työskentelystä mahdollisimman saumatonta. Vuonna 1994 markkinoille tuotiin ensimmäinen hiirituote, jonka keskitetty sijainti tarkoitti sitä, että käyttäjän ei enää tarvinnut kurotella hiirtä käsi vinossa hartiasta ulospäin. Tämä työskentelyasento voi aiheuttaa hiirikäden tai rannekanavaoireyhtymän.
Julkaisunsa jälkeen Mousetrapper-hiiriohjaimesta on ilmestynyt lukuisia versioita. Viimeisin tuote näyttää ensivilkaisulta tavalliselta ohjauslevyltä, mutta sen sijaan että sormea liu’utettaisiin levyn yli, koko levy liikkuu kaksiulotteisesti sormella vedettäessä. MT Keys -apuohjelman avulla käyttäjä saa entistäkin sujuvamman työnkulun.
Vaatii yritykseltä ymmärrystä
Mousetrapper-hiirohjaimet suunnitellaan, kehitetään ja valmistetaan Ruotsissa, tarkemmin sanottuna Järfällassa Tukholmasta pohjoiseen. Mikael Blomqvist on sitä mieltä, että esimerkiksi tableteille tarvitaan lisää ergonomisia ratkaisuja sitä mukaa kuin työskentely kannettavilla tietokoneilla ja mobiililaitteilla yleistyy.
– Voin puhua vain omasta kokemuksestani. Matkustan paljon ja työskentelen usein ilman hyvää työtuolia. Jos tunnen rasitusoireita, teen muutaman helpon niska- ja käsivenytyksen. Ergonomia on kuitenkin syytä ottaa tosissaan, ja myös toimistolla tulee olla hyvät apuvälineet.
Telakointiaseman avulla työntekijä voi käyttää kannettavaa tietokonettaan kiinteässä työpisteessä, mikä tuo työhön joustavuutta. Läheskään kaikissa työpaikoissa ei kuitenkaan ole tarvittavia ergonomisia ratkaisuja rasitusvammojen ehkäisyyn. Mikael Blomqvistin mukaan yritysten tulisi ottaa tämä vastuu tosissaan.
– Loppujen lopuksi yritysten ja organisaatioiden on tärkeää ymmärtää, että työntekijät ovat heidän tärkein voimavaransa. Jos työntekijät eivät voi hyvin, koko organisaation tuottavuus vähenee, Mikael Blomqvist toteaa lopuksi.