Tulosta

Posted in:

Avoin lähdekoodi vapauttaa resursseja innovointiin

Avoin lähdekoodi seilaa navakassa myötätuulessa. Yhä useammissa yrityksissä on havahduttu avoimen lähdekoodin tarjoamiin hyötyihin: kustannusten laskuun ja joustavuuden lisääntymiseen, jotka ovat molemmat äärimmäisen tärkeitä tekijöitä innovaatiokyvyn kannalta.

Avoin lähdekoodi on alkanut kiinnostaa yrityksiä erityisesti IT-infrastruktuurissa. Tutkimusyritys Gartner on jo aikaa sitten osoittanut avointa lähdekoodia käyttävien järjestelmien hyödyt, koska se esimerkiksi parantaa joustavuutta ja laskee kustannuksia. Monet omisteisten ratkaisujen eli käyttöoikeuslisensseihin pohjautuvien järjestelmien toimittajat ovat viime vuosina asiakkaiden vaatimuksesta ottaneet avointa lähdekoodia hyödyntäviä osia tarjontaansa. Toimittajien liiketoimintamallit eivät kuitenkaan usein salli sitä, että asiakas saisi täyden hyödyn avoimeen lähdekoodiin perustuvista ratkaisuista.

Peter Hollén, virtualisoinnin ja yksityisten pilviratkaisujen myyntivastaava Red Hatilla.

Merkittäviä säästöjä
Peter Hollén toimii virtualisoinnin ja yksityisten pilviratkaisujen myyntivastaavana Red Hatilla, ja hänen mukaansa yritykset voivat säästää jopa 50 prosenttia IT-infrastruktuurinsa kustannuksista käyttämällä avoimeen lähdekoodiin perustuvia ratkaisuja.
– Suuret kustannussäästöt ovat suurin syy siihen, miksi yhä useammat yritykset pienistä suuriin siirtyvät esimerkiksi VMwaresta meidän alustaamme. Yhdysvalloissa monet yritykset ovat jo tehneet niin, ja nyt trendi on saapumassa Pohjoismaihin, hän toteaa.

Täällä voit itse laskea, kuinka paljon yrityksesi voi säästää IT-optimoinnin avulla

Tilaa innovoinnille
Kustannussäästöt ovat merkittävä motivaattori jokaiselle yritykselle. Kustannusten karsiminen ei kuitenkaan vielä riitä ylläpitämään kilpailukykyä, vaan sitä pitää vahvistaa ohjaamalla enemmän resursseja innovointiin ja kehitykseen.  Jotta innovaatiotyö olisi mahdollista, yrityksen IT-alustan on lisäksi oltava joustava, Peter Hollén huomauttaa.
– Monet asiakkaistamme ovat huomanneet, mitä haittoja pitkiin sopimuksiin sitoutumiseen liittyy teknisellä tasolla. Avointa lähdekoodia hyödyntävissä alustoissa tätä ongelmaa ei ole.

Koko infrastruktuurin siirtäminen uudelle alustalle ei tietenkään ole mikään pikkujuttu. Toisaalta sen ei myöskään tarvitse ole valtava mullistus, jos Peter Hollénia on uskominen. Hän kertoo, että Red Hat on kehittänyt menetelmiä, prosesseja ja työkaluja, joiden ansiosta siirtäminen ei ole kohtuuttoman kallista tai teknisesti hankalaa.
– Ratkaisumme eivät esimerkiksi vaadi erityislaitteita, kuten monet omisteiset ratkaisut.

Vastustellaanko yrityksissä vanhasta IT-infrastruktuurista luopumista?
– Ei liiketoiminnan näkökulmasta, koska alustan vaihtamisen hyödyt ovat selkeät. Sen sijaan IT-organisaatiossa voi esiintyä muutosvastarintaa, koska on totuttu käyttämään tiettyä järjestelmää. Yleensä mieli kuitenkin muuttuu nopeasti, kun yrityksessä huomataan, miten yhtenäinen ja joustava ratkaisumme on, Peter Hollén sanoo.

Laske, kuinka paljon voit säästää IT-optimoinnin avulla