Tulosta

Posted in:

Ambilight TV – näyttävämpi katselukokemus tempaisee mukaansa

Philipsin uusin Ambilight TV-sukupolvi tarjoaa monenlaisia uutuuksia suuremmasta kuvasta aina jalkapallotilaan, joka analysoi kuvassa tapahtuvaa liikettä.

Televisionkatsojia neuvotaan usein sytyttämään valo television lähellä olevaan lamppuun. Se vähentää silmien rasittumista, mikä pienentää keskittymisvaikeuksien ja päänsäryn riskiä. Nykyään markkinoilla on kuitenkin televisioita, jotka poistavat tämän ongelman. Philips-televisioiden uniikki Ambilight-tekniikka heijastaa taustavalon televisiosta itsestään:

”Televisioruudun taakse sijoitetut LED-valot heijastavat valoa TV:n takana olevalle seinälle. Näin siis televisio jo itsessään vähentää häikäisyä ilman ylimääräisiä lisävalonlähteitä”, kertoo Philips-televisioiden markkinointipäällikkö Juhani Hallamaa.

Tekniikalla on joukko muitakin etuja. Se saa muun muassa kuvan näyttämään suuremmalta ja mustan mustemmalta. Syyt ovat sekä psykologisia että teknisiä.

”Ambilight TV näyttää suuremmalta, sillä televisio analysoi kuvaa ja heijastaa sen värejä ruudun ympärille. Jokaisen pienen LED-lampun väriä ja kirkkautta voidaan ohjata erikseen vastaamaan kuvaa mahdollisimman tarkkaan. Jos esimerkiksi kuvan vasemmassa laidassa on vihreää ja oikealla sinistä, television Ambilight-valaistus näyttää vastaavat valot televisioruudun ympärille”, Hallamaa selventää.

Erityisen hyvin Ambilight-televisio sopii urheilun ystäville. Philipsin vuoden 2018 televisiomalleissa on nimittäin Ambilight-tekniikan uusin versio, jonka mukana esitellään uusi Jalkapallotila. Kun jalkapallotila on käytössä, televisio analysoi myös kuvassa tapahtuvaa liikettä. Esimerkki: Lähikuvassa on pelaaja, joka liikkuu nopeasti pois kuvasta. Pelaajan paidan väri heijastetaan tällöin sille seinälle, jonka puolelta pelaaja poistuu kuvasta. Se voimistaa katselukokemusta. Jalkapallotila sopii toki myös muiden urheilutapahtumien, elokuvien ja vastaavien, nopeaa liikettä sisältävien sisältöjen katseluun.

Ambilight saa myös mustan näyttämään mustemmalta. Musta siis ei ole oikeasti mustempaa vaan näyttää siltä. Kyseessä on optinen illuusio, joka on hyvin todentuntuinen.

”Erittäin pimeissä kohtauksissa useimpien televisioiden kuva ei ole täysin musta vaan harmaansävyinen sillä tavallisen LED-television mustantoisto on usein enemmän harmaata kuin täysin mustaa. Ambilight-tekniikan avulla television takana oleva valo luo tumman ruudun ja taustan väliin suuremman kontrastin, jolloin tumma kuva näyttää tummemmalta kuin se todellisuudessa onkaan. Kuvan kontrasti siis paranee näennäisesti”, Hallamaa kertoo.

Kuin aito konsertti
Uusimmassa Ambilight-sukupolvessa on parannettu optiikka.

”Optiikkaa on uusissa malleissamme tarkennettu. Siksi television voi sijoittaa lähemmäs seinää ilman, että Ambilight-toiminnon teho heikkenee”, Hallamaa jatkaa.

Ambilight-taustavalaistuksen voi myös sovittaa taustalla olevan seinän väriin, jotta tekniikka toistaa värit oikein. Tämä tehdään määrittämällä seinän väri television asetuksista. Jos seinä on keltainen ja televisio heijastaa sille sinistä väriä, seinästä tulee sininen eikä vihreä.

Ambilight tarjoaa siis paljon hyötyjä runsaasti televisiota katsovalle.

”Sitä voisi verrata vaikkapa konserttiin: Valoshow vaikuttaa valtavasti konsertin tunnelmaan. Se ei ole tapahtuman pääasia, mutta se vahvistaa esityksen luomaa vaikutusta. Ambilight tekee samalla tavalla katselukokemuksesta voimakkaamman. Ei siis ole ihme, että Ambilight on ollut jo yli vuosikymmenen ajan asiakkaidemme suosikkiominaisuus, josta voimme olla ylpeitä”, Hallamaa kertoo.

Ambilight on Philips Electronicsin kehittämä tekniikka, joka esiteltiin CES-messuilla jo vuonna 2004 Las Vegasissa. Ambilight heijastaa televisiolle taustavalon, joka saa kuvan näyttämään suuremmalta ja luo miellyttävän, silmille lempeän valon kajon. Ambilight tunnistaa televisiokuvassa olevat värit ja säätää taustavalon sävyä niiden mukaisesti.

Se vie katseluelämyksen seuraavalle tasolle.

Lue lisää Philips Ambilight -televisiosta